Öncelikle “Uyumazsak ne olur?” dan önce “Neden uyuruz?” buna değinelim bence gerçi değinilecek pek fazla bir şey yok çünkü şuanda bilim insanları dahi neden uyuduğumuzu tam anlamıyla açıklayabilmiş değiller. Uykuda her insan için nefes alması ve yemek yemesi gibi temel ihtiyacı pozisyonunda ama bu eyleme neden ihtiyacımız var bunu dahi bilmiyoruz. Her insan ömrünün 1/3’ünü uyuyarak geçiriyor. Uyumak güzel bir eylem 2/3’ünüde uyuyarak geçirsek fena olmaz diye düşünüyorum. Ortalama uyuma süresi ise bir birey için 8 saat olarak hesaplanmış daha fazla uyuyan insanların kalp ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma riski yapılan araştırmalara göre daha fazlaymış.
Napolyon bir gecede ortalama 4 saat uyurken, Edison ise uykunun zaman kaybı olduğu görüşündeydi. (Bu arada Edison da kim Tesla candır.) Neden uyuduğumuzu aslında şu şekilde açıklayabiliriz hafızamızla ilgili değerlerin olması gereken düzeyde seyretmesi, sağlık düşünebilmek ve dinlenebilmek için uyuyoruz diyebiliriz.
Uyumak Bellek Yardımını ve Yenilenmesini Sağlıyor.
Son yıllarda ortaya çıkan bir teoriye göre uyku yeni belleklerin oluşmasına ve pekiştirilmesine olanak sağlıyor.
California Üniversitesi’nden Matthew Walker ve ekibi deneklere sırasıyla bilgisayar ortamından bazı şekiller gösteriliyor ve ezberlenmesi isteniyor. Denekler iki gruba ayrılıyor yarısı bu şekilleri sabah izleyip ezberlemeye çalışırken diğer yarısı ise akşam izleyip ezberlemeye çalışıyor. Sabah ezberleyenler gün boyu uyanık kaldıktan sonra, akşam ezberlemeye çalışan grup ise gece boyunca uyuyorlar. Daha sonra iki grup ayrı olarak hafıza testine sokuluyorlar ve gece uyuyan grubun şekilleri çok daha iyi hatırladığı ortaya çıkıyor.
Bu teoriye dayanarak şunu söyleyebiliriz o halde öğrendiğimiz şeyleri uyurken beyin bellekleri yenileyerek tekrar eder ve pekiştirmemizi sağlar. O halde geceleri gördüğümüz çılgın aksiyon dolu maceralar bunların bir parçası diyebiliriz.
Uzun Süre Uyumaz İsek Ne olur ?
Şimdi asıl başlığımız olan uzun süre uyumaz isek ne olur buna değinelim. Şuana kadar bilinen en uzun uyumama rekoru ise 1965 yılında 17 yaşında olan Randy Gardner 264 saat(11 gün 24 dakika) uyumayarak Guinness rekorlar kitabına girmiş. Şimdi gün üzerinden ilerleyerek “Uyumazsak ne olur?” sorusuna değinelim.
1. GÜN
Çoğu insan zaten iki gün boyunca hiç uyumadan ve hiçbir sorunla karşılaşmadan ayakta kalabiliyor ama fizyolojik olarak neler oluyor vücudumuzda onlara değinelim. İlk gecemizde genelde bizi mutlu eden alışkanlıklarımızla uğraşmaya teşvik edecek olan beyindeki dopamin reseptörlerini tarafından dopamin üretimi arttırılır. Dopamin bize ekstra enerji kazandırır bu iyi bir şey gibi gelse de sorunların başlangıcının habercisidir.
2. GÜN
Uykusuz ikinci gecemizde ise vücudumuz glikozu düzenli olarak sindirememeye başlar ve bağışıklık sistemimiz yavaşlar. Vücudumuz biyolojik saatini ayarlayamadığı için uyuma isteği güçlenir ve konsantrasyon zorlanır. İlk uykusuz geceden oluşan fiziksel yorgunluğumuz kalıcı hale gelmeye başlar.
3. GÜN
Beynimiz normalde yavaş çalışmaya ve geç algılamaya başlar. Reflekslerimiz iyice yavaşladığı için bildiğimiz şeyleri araba kullanmak, yazı yazmak, bisiklet sürmek ve yüzmek gibi eylemlerde düzensizlik baş gösterir.
4. ve 5.Gün
İdrak etme yeteneğimizi iyice kaybeder ve sürekli olarak halüsinasyonlar görmeye başlarız. Uykusuzluk sadece bilinçsel aktiviteleri değil ve metabolizmayla alakalı işleri de etkilediği için belli bir süre sonra vücudumuzda sağlıksız kilo vermeler meydana gelir. Şiddetli kas ve eklem ağrıları meydana gelir. Beyin hücreleri ve sinirler çok zor çalışır hale gelir ve cümle kurma yeteneği nerdeyse yok olma durumundadır.
6. GÜN
Görme yetimiz ve kimlik anlayışımız önemli anlamda kaybolur ve baş dönmeleri sürekli olarak devam eder.
7. GÜN
Paranoyalar yaşanır ve sanrılar görülür, beynin işleyişi tamamen bozulur.
Uyku esnasında rüyalarımızı REM uykusu denilen kısımda görürüz. Uykusuz kaldığımızda ise sanılar ve halüsinasyonlar görmemiz uyanıkken beynin REM uykusu ile uyanık olduğumuzu karıştırmasıyla ortaya çıkar.
İlk yorum yapan olun