Ruby Dersleri – String İçinde Değişken Kullanımı ve Yorum Satırları

Ruby Dersleri serisine kaldığımız yerden devam ediyorum. Önceki dersimde ise Ruby Değişken Tanımlama detaylarından bahsetmiştim. Bu dersimizde farklı iki konuya değinmek istiyorum Ruby’de Yorum Satırları konusuna değinmekte biraz geç kaldığımı fark ettim ama anlaşılması zor bir şey olmadığı için araya sıkıştırmak istedim. Bunun haricinde ana konumuz ise Ruby String İçinde Değişken Kullanımı adlı başlık olacak fazla uzatmadan derse girelim o zaman.

Öncelikle Ruby’de ekrana yazdırma metotlarını hatırlamamız gerekiyor. Bunlar Puts ve Print metotlarıydı ve şimdi ise bu iki metot’un içerisinde herhangi bir değişkeni kullanmayı öğreneceğiz.

String İçinde Değişken Yazdırma

Bunu için öncelikle iki değişken tanımlayalım bunlar şu şekilde olsunlar;

İşleme Başlamak Amacıyla 2 Tane değişken Tanımladık

Oluşturduğumuz bu iki değişkeni de şu şekilde String içinde kullanalım ve ekrana gelen çıktıyı görelim;

Bu Kısımda Değişkenlerimizi String İçinde Ekrana Yazdıralım

Peki tamam bunları yaptık da değişkeni String içinde nasıl kullandık hala anlamamış olabilirsiniz. Bunun için şöyle söylemek gerekirse ekrana yazdırdığımız yazı içerisinde #{Site_Ismi} ve #{Site_Yasi} gibi iki kavram kullandım. Bu arkadaşlar değişkenleri yazı içerisinde kullanmamıza yarıyor. Yani basit hali ile açmamız gerekirse sizler bunu Stringleriniz içerisinde #{DegişkenAdi} olarak kullanabilirsiniz.

Hatırlar mısınız bilmiyorum ama Ruby ile alakalı ilk yazdığım yazıda bu dilin İngilizce konuşma diline yakın olduğunu söylemiştim. Şimdi ise bu cümleyi güçlendirmek için sizlerle bir çalışma yapacağız yukarıdaki ifadeyi istediğimiz bir sayı kadar yazmasını söyleyeceğiz.

String İçinde n Kadar Yazdırma

Bunun içinde şöyle bir yol izleyeceğiz #{DegiskenAdi * n}  n ile belirttiğim yeri başlıktaki kadar olarak düşünmemiz gerekiyor. Yani bu durumda n = 5 olarak atadığımızda ekrana 5 kere sözde değişkenimizi yazdırmış olacak aynı şu şekilde;

Ekrana n Kadar Değişken Yazdırdık

Bunu da anlattığıma göre artık diğer kısa konuya geçebiliriz.

Yorum Satırları

Her programlama dilinde olduğu bu dilde de birden fazla yorum satırı imkanı bulunuyor. Bunlar zaten standart olarak tek satır ve çok satır olmak üzere ikiye ayrılıyor durumda.

Tek ve Çok Satırlı Yorum Yapma Örneği

Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi tek satır için sadece # işaretini kullanmamız yetiyor. Fakat çoklu satır için =begin ile başlayarak yorum satırına başlıyoruz fakat bir satır aşağı inmek gerekiyor yoruma başlamadan önce daha sonra ise yorum satırını bitirmek istediğimizde =end ibaresini kullanarak yorum satırını bitiriyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın