Ruby Dersleri – Puts ve Print

Önceki yazılarımda Ruby Nedir? ve Ruby Nasıl İndirilir? sorularının cevabını vererek Ruby programlama diline ufak bir giriş yapmıştık. Bu yazıdan itibaren Ruby Dersleri adlı serimize başlamış olacağız. İlk iki yazımda sizlere Ruby programlama dili ile ilgili temel bilgileri ve temel girişi yapmayı anlatmıştım.

Ders yazılarına başlamadan önce şöyle bir bilgilendirme yapmak istiyorum; Dersler boyunca kullanacağım Ruby IDE’si JetBrains RubyMine 8 adında bir program olacaktır. Kullanmış olduğum aylık ücret şeklinde çalışıyor fakat sizler 30 günlük deneme sürümünü kullanabilirsiniz. Bu program ile alakalı olarak “Nasıl indirilir?, Nasıl Çalışır?” gibi soruları cevaplayan bir yazı yazacağım.

Öncelikle her programlama diline girişte “Hello World” uygulaması yapılmazsa olmaz gibi bir kalıp oluştu artık. Bizlerde bu kalıbın dışına çıkmadan ve buna ayak uydurarak Ruby’de yazı yazdırma fonksiyonlarını inceleyeceğiz.

Ruby programlama dilinde ekrana yazı yazdırmak için iki adet fonksiyon bulunuyor. Bunların birincisi “Puts” ve ikincisi ise “Print” fonksiyonudur. İki adet olmasının sebebi tabii ki bulunuyor durduk yere iki farklı seçenek koymamış adamlar. O zaman sırasıyla bu metotları inceleyelim;

Print Fonksiyonu

Yukarıda da bahsettiğim ekrana yazı bastırmak için iki farklı fonksiyon kullanabiliyoruz. Bunlardan biri olan Print fonksiyonunda ;

  • Print fonksiyonunda ekrana herhangi bir değer yazdırdığımızda bir alt satıra geçmez bunu yerine olduğu satırdan gelen diğer print fonksiyonlarını yazdırmaya devam eder.

Bunun nasıl çalıştığını anlamak için Print fonksiyonunu aşağıdaki şekilde kullanalım.

Print fonksiyonu kullanımı

 

Yukarıdaki  yazdığımız kodların ise çıktısı aşağıdaki gibi gözükmektedir. Yani görüldüğü üzere Print fonksiyonu alt satıra inmek yerine kaldığı satırdan devam eden bir uygulama.

Print fonksiyonu çıktısı

Puts Fonksiyonu

Bu fonksiyon ise aslında Print fonksiyonun bir nevi tersi diyebiliriz. Kullanıldığında şöyle bir etki doğuracaktır;

  • Puts fonksiyonu kullanıldığında ekrana değer yazdırılır ve bir alt satıra geçerek sıradaki işlemi yapar.

Bu fonksiyonun çalışma mantığı da tıpkı print gibi olacak aşağıdaki resimde kullanımını vermiş bulunmaktayım.

Puts fonksiyonu Kullanımı

Yukarıda yazılan kodlar neticesinde aşağıdaki çıktıyı almış olduk gördüğünüz gibi “Merhaba Dünya” yazısından sonra bir alt satıra indi ve diğer işlem olan “YazarBey Ruby Dersleri” yazısını ekrana bastırmış olduk.

Puts fonksiyonu çıktısı

Videolu Anlatım

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın