Ruby Dersleri – İf ve Else Metotları

İf ve Else Metotları her programlama dilinin olmazsa olmaz yegâne bir parçası durumundadır. Çünkü bu iki metot koşullu işlemlerin hayat kurtarıcısı durumundadır. Yalnız diğer programla dillerine göre Ruby’nin koşul düzeni bir miktar farklılık gösteriyor. Buna yazımın ilerleyen kısmında zaten değineceğim.

İf ve Else Metotları Nedir?

İlk defa programlama öğrenen birisi için bu iki metot’un ne anlama geldiğini açıklamak gerekir diye düşünüyorum. İf ve Else Metotları koşullu işlemler yapmak için kullandığımız durumlardır. Örneğin verilen bir girdinin bazı koşulları karşılaması durumunda yalnızca söz konusu işlemin yapılması gerektiğini İf ile koşullarken, if gerçekleşmez ise yani o koşulu taşımaz ise oluşacak olaya else diyoruz. Aşağıdaki vereceğim örnekler ile bunu daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum o yüzden fazla uzatmadan dersin içeriğine girelim.

Ruby’de İf ve Else Metotlarının Kullanımı

Ruby‘de if ve else koşullarını kullanabilmek için aşağıdaki örnekte göstermiş olduğum şablonu kullanmalısınız.

Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi Ruby’de İF işlemine başladıktan sonra, diğer dillerin aksine süslü parantez değil END ile bitiriyoruz. Else varyantını ise diğer dillerin aksine süslü parantez dışına değil, END’in içine yazıyoruz.

Peki ya if durumunu birkaç koşulda sorgulamak istiyorum diyorsanız bunun içinde diğer dillerde bulunan elseif yapısını kullanmanız gerekiyor. Fakat yazının başında belirtmiş olduğum değişikliklerden bir diğeri ise burada gerçekleşiyor. Ruby’dilinde elseif koşul metot’u elsif şeklinde kullanılıyor ki burada aslında harf azaltılarak daha akıcı bir hale getirilmek istenmiş. Gayette mantıklı olmuş tıpkı okunduğu gibi yazılıyor.  Bunu kullanmak içinde aşağıdaki örneğe göz atabilirsiniz.

Ruby Koşullar
Ruby İf Else Elsif Kullanımı

Peki bütün bunları öğrendikten sonra küçük bir örnek ile dersimizi pekiştirelim diye düşünüyorum. Önceki derslerde öğrenmiş olduğumuz her şeyi kullanma zamanı geldi. Aşağıdaki resimde örnek mevcut bunu resmin altında sizler için yorumlayacağım.

Gerçek Bir Örnek İle Bunu Açıklayalım
Ruby elsif yapısı
İf – Else – Elsif Yapısının Bütün Hali

En baştan başlayarak sırası ile devam edelim. #encoding: UTF-8 ile dosya formatımın UFT-8 formatında olduğunu belirttim buda Türkçe karakterler kullanabilmek için gerekli bir adımdır. Daha sonra ekrana 2 tane yazı yazdırdık. Birincisinde “YazarBey Veritabanına Hoşgeldiniz…”, ikincisinde ise “Lütfen sisteme giriş yapabilmek için yaşınızı giriniz.” cümlelerini ekrana puts metodu ile yazdırdık. Burada bu metodu kullanmamızın sebebi puts’un bir aşağı satıra inmesiydi. Daha sonra print metodu ile ekrana “Yaşınız:” ibaresini yazdırdık. Burada bu metodu kullanmamızın sebebi olduğu satırdan devam etmesiydi ki bu görsellik açısından daha temiz duracaktı.

Şimdi ise gets kullanıcının girdiği veriyi yas değişkenine atadık. Tabii ki burada kullandığımız chomp metodu ile veri girildikten sonra aşağı satıra inmesini engelledik. To_i metodu ile ise gets metodu ile çektiğimiz String değerini İnteger’a dönüştürmüş olduk.

İf metodu ile ise kullanıcının bize verdiği veriyi koşullandırmış olduk. Eğer yaşı 18’e eşit veya 18’den büyük ise ekrana Sisteme başarıyla giriş yapıldı.” yazdırdık. Fakat bir diğer koşul daha ekledik bunu ise elsif metodu ile yaptık burada ise yaşın 17 olması durumunda ekrana “Sisteme giriş için yönetici onayı gerekmektedir.” cümlesini yazdırdık. Else ile ise koşulların hiç birinin gerçekleşmemesi durumunda ekrana “Giriş Reddedildi!” cümlesini yazdırdık.

Bu dersimiz de bu kadar olmuş oldu anlamadığınız veya takıldığınız bir yer olması durumunda aşağıya yorum bırakarak bize ulaşabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın