Ruby Dersleri – Değişken Tanımlama

Daha önce yazmış olduğum Ruby – Ruby Nedir? – Ruby Hakkında başlıklı yazımda Ruby dilinin değişkenlerinin dinamik olduğundan bahsetmiştim. Şimdi ise bunun üzerine biraz daha yoğunlaşıp Ruby’de Değişken Tanımla başlıklı dersimize girişelim.

Evet Ruby’de değişken tanımla işlemi nasıl yapılıyor ve çalışma mantığı nedir? Bu soruyu inceleyecek olursak değişken tanımlama işlemi diğer dillerden aşina olduğumuz şekilde yapılmaktadır.

Değişken Tanımlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Değişken tanımlarken sembol kullanılmaz.
  • Değişken tanımlarken işaret kullanılmaz.
  • Değişken tanımlarken sayı ile başlayamazsınız.
  • Değişken tanımlarken büyük ve küçük harf duyarlılığına dikkat edilmelidir.

Yukarıda değişken tanımlarken uymanız gereken şeylere değindim değişken tanımlarken bunları yaparsanız şu şekilde bir hata alırsınız.

Hatalı değişken tanımlama

Şimdi gelelim değişkenlerin nasıl tanımlandığına ve nasıl kullanıldığına aşağıdaki resimde “Değişkenlerin Büyük-Küçük Harf Duyarlılığına” dikkat çekmek istedim. Bu yüzden ilk üç değişkene dikkat ederseniz harfler ile baya oynadım sonuçlarını ise çıktısını aldığımız resimde göreceğiz. Bunun yanında Ruby dinamik bir değişken tanımlama sunduğu için örneğin İntegar türündeki bir değişkeni tanımlarken başına ya da sonuna “int, İntegar” gibi değerler yazmam gerekmiyor.

Değişkeni Ekrana  Yazdırma

Şimdi ise bir önceki başlık olan Ruby Dersleri – Puts ve Print dersimizde öğrendiğimiz yazdırma fonksiyonunu kullanarak değişkenlerimizi ekrana yazdıralım. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi değişkenlerimizi başarılı bir şekilde ekrana yazdırmış bulunuyoruz. Tekrardan değişkenlerdeki Büyük-Küçük harf duyarlılığına dikkat çekmek istiyorum.

değişkeni ekrana yazdırma

Değişken Türlerini Sorgulama

Şimdi ise şöyle bir şey yapalım bunu anlatmayı düşünmüyordum ama anlatmaz isem eksik bilgi verecekmiş hissine kapıldım bu yüzden bu konuya da değinelim. Değişkenlerin türlerini sorgulamayı öğreneceğiz şimdi bunun için değişkeni yazdırırken “puts YazarBeycom_Degisken1.class” ibaresini kullanmamız gerekiyor bunu kullandığımızda ise aşağıdaki gibi bir çıktı almamız gerekiyor.

değişken türü sorgulama

Bunu da anlattığıma göre bu dersin de sonuna gelmiş bulunmaktayım bir diğer derste görüşmek üzere değerli yorumlarınızı bekliyorum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın