Ruby Dersleri – Chomp ile Chop Metodları

Ruby’de sıkça karıştırılan başlıca metodlardan ikisidir. Bu iki metodun ne işe yaradığını ve nasıl yerlerde kullanılabileceğine sırasıyla değineceğim. Chomp metodunu daha önce kullanmıştık zaten o zaman ne işe yaradığını bir nebze söylemiş olabilirim. Fakat şimdi daha detaylı şekilde işlemek gerekiyor. O zaman öncelikle Chomp metoduna bakalım ne işe yaradığına değinelim daha sonra ise Chop metoduna bakalım.

Ruby Chomp Metodu

Evet bu metoda gelecek olursak, bu metodu hatırlarsanız gets ile beraber kullanmıştık. Yine aynı şekilde anlatmak gerekirse gets metodu ile veri alma işleminde verinin sonuna ‘\n’ ibaresi gelmektedir. Yani bir aşağı satıra inmeyi sağlayan bir koddur. Örnek vermek gerekirse;

Gets metodu ile kullanıcıdan veri çekelim. Bunu a = gets olarak belirtelim ve bunu puts “Yazarbey #{a}, yaşında.” metodu ile ekrana yazdıralım. Bu örnekte görüldüğü gibi ‘gets’  metodu ile aldığımız veriden  sonra ‘\n’ den dolayı bir alt satıra indi veri geri kalan içeriği yazdırdı. İllaki gets metodunda kullanmak zorunda değiliz bunu puts ile veya print ile yazı yazdırırken de kullanabiliriz yani son kelimesinde ‘\n, \r’ gibi değerler bulunması halinde bunları silen ve yokmuş gibi varsayan bir metot chomp metodu.

Chop Metodu

İşleyeceğimiz bu metot ise aslında Chomp gibi bir şeyler siliyor fakat illaki ‘\n, \r’ olmak zorunda değildir. Karşısına gelen her şeyi silebilir, yani girdiğiniz değişkeni chop metodundan geçirirseniz son harfini silecektir. Aynı işlemi gets içinde kullanabiliriz aynı sonucu verecektir. Fakat girilen değerin yada bu metot’dan geçirilecek verinin içerisinde ‘\n,\r’ gibi işlemler yoksa direkt olarak verinin son harfini silecektir. Örnegin;

YazarBey = “YazarBeyChop” değişkenini chop metodundan geçirerek yazdırırsak; puts YazarBey.chop vereceği sonuç yani çıktı; YazarBeyCho olacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın