Kedilerde Hamilelik ve Doğum

Kedilerde Hamilelik ve Doğum

Merhaba arkadaşlar bu yazımı yazdığım tarihten bir önceki gün, sokakta bahçede baktığım yabani kendini elletmeyen sevdirmeyen anne kedim doğum yaptı. Bu konuda hakkında ve araştırmalarım ile birleştirerek Kedilerin Hamilelik Dönemi ve Doğum yazısı yazıyorum. Kısaca sıkmadan anlatmaya çalıştım. Konu hakkında sorularınız var ise alt taraftan yorum atarak sorabilirsiniz.

Kedilerin hamilelik süreci ortalama 60-65 gün sürmektedir. İnsanlarda olduğu kedilerde de ilk zamanlar kusma bulantı olabilir. Bu durumda endişe yapmamalıyız. Hamile bir kedinin hareketleri ve hareket kapasitesi azalacaktır. Evde beslediğiniz kedi ise sokağa veya bahçeye çıkartırken dikkatli olmalısınız. Mümkünse dışarı çıkarmamayı tercih edebilirsiniz. Sokakta yaşanan olaylar (arabalar, çocuklar ve diğer kediler) den kaçarken atlama, zıplama gibi tehlikeli hareketlerde yavrular için risk içerebilir.

Kedilerde Doğum

Kediler doğum yapacağı yeri yaklaşık 1 hafta önceden gözlemleyerek belirlerler. Belirledikleri alanı sürekli oraya gidip yatmalarından anlayabilirsiniz. Bu şekilde kedinizin doğum yapacağı yeri hazırlayabilirsiniz. Doğum belirtileri başladığında kediniz hazırladığınız yere gitmez ise eliniz ile siz götürebilirsiniz. Götürdüğünüz halde hazırladığınız yerden çıkıyorsa daha fazla ısrar etmeyin. Kenara geçip nereye yerleşeceğini izleyebilirsiniz. Sokakta baktığım kedim doğum için çok uzun süre bekledi en son kapalı bir karton kutuya girip çıkabileceği büyüklükte kestikten sonra içine girip karanlıkta doğumunu yaptı. Bu kedinin çekindiğini diğer yerlerde rahat etmediği anlamına gelebilir.

Kedilerde Doğum Sonrası

Kediniz doğum yaptıktan sonra 1-2 gün boyunca olduğu yerde halsiz şekilde yatması normaldir. Bu zaman içerisinde kedinizin suyunu ve mamasını eksik etmeyin derim. Kendini toplaması için ona zaman verin ve kendini toplaması için onu rahatsız etmemeye çalışın. Doğum sonrasında yavrular sürekli annesini emmeye başlayacaklardır. Anne sütsüz kalmaması için normalden daha fazla ve iyi beslenmelidir.

Anne yavrularını emzirmiyor ve yavruları ile ilgilenmiyor ise veterineriniz ile görüşüp durumu anlatıp bilgi alabilirsiniz.

Soru ve sorunlarınızı yorum atarak sorabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın