Sağlıklı yaşam kategorimizde kamp üzerinden gitmeye devam ediyorum. Kamp yapmak, insanın doğa ile iç içe olması insana inanılmaz huzur verir. Huzurun yanında sürekli oksijeni bol ve yeşillik bir ortamda bulunmanız vücudunuza inanılmaz iyi gelmektedir. Ama şöyle bir şey var ki her kampta olaylar iyi gelişemez. Sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilir bu sıkıntılı durumlarda hayatınızı kurtaracak şeyleri sizler için listeledim.
1 – Rasyon Yemek Paketleri
Ülkemizde pek bilinmeyen ve aslında pek satılmayan şeyler bunlar. Fakat yurt dışında çok sık olarak kullanılıyor. Şöyle bir şey düşünelim kamp yapıyorsunuz ve yiyeceklerinizi tutuğunuz yere herhangi bir hayvan saldırısı gerçekleşti ve yemekleriniz yenecek durumda değil. İşte bu koşullarda çantanızda saklayabileceğiniz Rasyon Paketler devreye giriyor. Diğer bir imside Meat, Ready To-Eat (MRE) olarak geçmektedir. Bu paketlerin içerisinde aldığınız paket türüne göre ısıtma poşetleri oluyor. Bu poşetlerin içerisine suyu ve yemeği koyuyorsunuz ardından su ısınarak yemeklerinizi hazır hale getiriyor. Paketler o kadar geniş düşünülmüş ki 24 saatlik paketlerde kahvaltılık, öğlen ve akşam yemeklerinin yanında çay, kahve ve tatlı bile bulunuyor.
2 – İlk Yardım Kitleri
Yanınızda yata çantanızda taşıyacağınız ilk yardım kitleri size çok zor durumlarda inanılmaz derecede yardımcı olacaktır. Herhangi bir vahşi hayvan saldırısına uğradığınızda yaralanma durumuna göre işinize ciddi anlamda yarayacaktır. Yaralandığınız kısmın enfeksiyon kapmasını kimse istemez çünkü bu enfeksiyonlar ölümcül durumlara bile gelebilmektedir.
3 – Torbil
Bunu daha önce duymamış olabilirsiniz, fakat vahşi hayvanları(Ayı, Domuz ve Kurt) kaçırmada yada size ulaşmamalarını sağlamada yüksek ses çıkartmak çok önemlidir. Gece yapacağınız kampta etrafı pek göremiyorsunuz ve domuz sesi duymuş olabilirsiniz. Domuzlar herhangi bir yeri kazarken sanki kürekler kazılırmış gibi bir ses çıkartırlar. Böyle bir durumda bir yada iki torpil yakıp fırlatmanız durumunda vahşi hayvanları kendinizden kolayca kaçırmış olacaksınız.
4 – Çoğrafi Konum Araştırması
Kamp yapmak için gittiğiniz yerin coğrafi konumunu iyi öğrenmek ve araştırmak gereklidir, hatta mümkünse oranın bir haritasını ve kamp yaptığınız yerin harita üzerinde işaretli olması gerekmektedir. Ayrıca çıkartılan bu haritalarda kuzey okunun bulunması gerekmektedir. Coğrafi konumu iyi bilmek oluşacak herhangi bir sıkıntılı durumda kolayca yardım almanızı veya yolunuzu bulmanızda fayda sağlayacaktır.
5 – Çadırın Konumu
Kamp yapacağınız bölgeyi belirlediniz fakat çadırın konumunu belirlemek o kadar da kolay bir şey değildir. Yapılan hatalar neticesinde yaralanan ve hayatını kaybeden insanlar vardır. Çadırınızın konumunu belirlerken çevresel faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Bu konumu belirlerken etraftaki kuru ve devrilmeye müsait ağaçlara dikkat etmelisiniz. Ayrıca eğimli arazilerde en verimli olan olabildiğince düz platform yaratmak olacaktır. Bunun dışında çadırınızı kurarken herhangi bir yağmur yağma durumunda suyun daha önce akıntı oluşturmadığı bir yere çadırınızı kurmalısınız. Eğer deniz veya göl gibi bir yerin yakınıza çadır kuruyorsanız, Ay’ın çekim kuvvetinden dolayı gel veya med oluşabilir.
İlk yorum yapan olun