Kafein Nedir? | Kafein Zararlımıdır?

Kafein… Hayatımızın eksilmek bir parçası haline gelen bu maddeyi hemen her gün farkında olmadan kahvaltılarımızda bile tüketiyoruz. Peki şöyle bir soru yöneltme isteği geliyor insanın içinden Kafein Nedir? ve daha sonra Kafein Zararlımıdır? Sorusu hayat buluyor. Tabii ki zararları bulunuyor fakat faydaları da yok değil. Hadi sizlerle bu bilgilere ucundan bir değinelim.

Kafein Nedir?

Kafein’in aslına bakarsak bir çok bitkide bulunan metilksantin adı verilen bir bileşik ve doğal bir maddedir. Daha fazla detaya girmeye gerek yok kimyasal formülünü zaten üstteki resimde görebiliyorsunuz. Çay ve Kahve’de bulunan en etkin maddelerden birisi olarak karşımıza çıkıyor ve hayatımıza giriyor. Bunun yanında kola, çikolata ve bazı ilaçların içerisinde bile bulunabiliyor. Şöyle söylemek gerekirse 1 fincan kahvede 100miligram, 1 bardak çayda ise 50miligram kafein bulunuyor. Günlük tüketim 250miligramı geçtiğinde ise etkilerini göstermeye başlıyor.

Kafein, merkezi sinir sistemini ve özellikle sinirsel iletimin gerçekleştiği sinapsları doğrudan etkileyerek insanların uyanık kalmasını sağlar. Nikotin ve Kokain gibi vücutta bağımlılık yapan ve uyarıcı bir madde olarak biliniyor. Kafein maddesi ilk olarak 1819 yılında Alman kimyager Friedich Ferdinand Runge tarafından bulunmuştur. Kafein maddesinin doğada 63 tane bitkide ve tohumunda doğal olarak bulunduğu tespit edilmiştir.

Vücut kafeine karşı bağımlılık kazandığında günde 1 fincan kahve bile tüketmezseniz yan etkileri baş göstermeye başlıyor. Bunlar yaygın olarak baş ağrısı, yorgunluk, depresyon ve konsantrasyon bozukluğu gibi şikayetler oluyor.

Peki gelelim bu maddenin zararları ve faydalarına.

Kafein’in Vücuda Zararları
  • İdrar miktarını ve sıklığını arttırır ve bu sayede vücuttan gerekenden fazla mineral ve vitamin atılmasına yol açar.
  • 300Miligram kafein başına vücuttan 15miligram kalsiyum atılmaktadır.
  • Kalp problemleri olanlarda kalp ritmini bozar ve tansiyon hastalarında tansiyonu yükseltir.
  • Mide asidi salgısını arttırarak gastrite neden olur.
  • Uzun süre ve belirli bir düzende tüketilmesinde beyinde bulunan hipokampüs bölgesine etki eder ve öğrenmeyi zorlaştırır.
  • Hamile kadınlarda günlük 200miligram ve üstü kafein kullanımında düşük yapma oranının yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Kafein’in Vücuda Faydaları
  • Yapılan araştırmalara göre karaciğer hastalıklarına yakalanma oranını azaltır.
  • Atletler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre performans artışı gösteren bir yapısı vardır. (Kilogram başına 10miligram kafein)
  • Uyarıcı etkisi olduğu için astım ve displesi gibi hastalıkların tedavisinde etkili olduğu raporlanmıştır.
  • Yapılan bazı araştırmalara göre bazı ilaçlar ile kafein alınması ilacın etkisini arttırdığı gözlemlenmiştir.

UYARI, NOT, BİLGİLENDİRME: Yazıda söylenenler sadece bilgi amaçlıdır, yazılan verilerden yararlanarak ilaç kullanımı vs. gibi eylemlerde bulunmayınız. Bizler ansiklopedik bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Yani bu bağlamda bu yazıda bulunan hiçbir şey sağlık amaçlı kullanılamaz, kullandırılamaz. Bu yazıdan yararlanarak eylemde bulunanlar üzerinde YAZARBEY.COM herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın