Yazımızın derin kısımlarına geçmeden önce, bu olay çoğumuzun başına gelmiştir. Hatta bizlere “Ne oluyor arkadaşım, ben daha önce yaşadım bu anı ya.” gibi cümleler kurdurta biliyor bu arkadaş. Bu cümleyi kurdum daha sonra olayın Dejavu olduğunu biliyoruz ama her defasında okumamıza rağmen bir kez daha internetten Dejavu Nedir? Sorgulamasını yapıyoruz. Bu kısır döngü de bu şekilde devam etmiş oluyor.
Dejavu Nedir?
Dejavu, patolojik(hastalık bilimi) bir durum olmakla beraber yaşanılan bir olayı daha önce yaşanmış gibi hissetme veya görülen bir yerin daha önce görülme hissi durumudur. Şu cümleyi kısaca özetleyecek olursam anı yaşama hissidir diyebiliriz. Genellikle sinir ve stres durumlarına bağlı olarak oluşma oranları artmaktadır. Çocuklarda ise sara hastalığında nöbetten önce bu hissin oluştuğu ortaya çıkmıştır.
Fransızca’da Deja yani “Daha Önce” ve Vu yani “Görmek Fiilinin Geçmiş Zaman Çekimi” ile birleşmesiyle oluşan Dejavu kelimesi “Zaten Görülmüş Olan” anlamına gelmektedir. Bu olayın ise bilimsel olarak iki farklı türü vardır.
Bu türlerin isimlerine baktığımızda Deja Senti ve Deja Vizite olarak adlandırıldığını görüyoruz. Şimdi bu kısımda bu iki terimin ne anlama geldiğini incleyelim.
Deja Senti Nedir?
Deja Senti daha önce yaşanmamış bir hissin anımsanması olarak adlandırılmaktadır. Somut olarak açıklayacak olursak daha önce tecrübe etmediğiniz bir şeyin, aldığınız koku veya soyut bir duygu sebebi ile tekrar yaşıyormuşsunuz hissi vermesidir.
Deja Vizite Nedir?
Deja Vizite, daha önce gitmediğiniz bir yere gitmiş olma hissine kapıldığımız bir duygudur kendisi. Genel olarak insanların çoğunda Deja Senti olarak isimlendirilen olay yaşanır.
Neden Dejavu Oluruz?
Bilim insanları bu konu ile ilgili olarak 20. yüzyıl’da araştırmalar yapmaya başlamıştır. Bu olay bilimsel olarak tam anlamıyla açıklanamamış durumdadır. Fakat hafızadan kaynaklı olan bir anormallik sonucu söz konusunu anın ya da hissin daha önce yaşanmış gibi algılanmasından ibaret olduğu düşünülüyor.
Bu konuyu biraz daha derinlemesine inceleyecek olursak;
Günlük hayatta yaşanılan olaylar ilk olarak beyinde bulunan kısa süreli bellek adı verilen yere giriş yaparlar. Daha sonra kısa süreli bellekten, uzun süreli bellek adı verilen yere aktarılır. Bu aktarma sırasında ortaya çıkacak olan bir anormallik sonucu Dejavu hissi oluşur.
İlk yorum yapan olun