Geçmişte Hava Kirliliği İçin Mücevher Çözümü adlı yazımda Çin’in hava kirliliği ile başının dertte olduğundan bahsetmiştim. Bu yazı üzerine biraz bilgi sahibi olduk, dünyanın en kirli havasına ve dev metropollere sahip olan Çin Orman Şehri için muhteşem büyüklükte bir kent planı yaptı.
Çin’in yaptığı bu Orman Şehri planına göre yaşam alanına toplam 40.000 ağaç dikilecek. Çin’de ki bu proje ile büyük alışveriş merkezleri ve toplu konutların yapılması için binlerce ağacın kesilmesi gerekmediği gösterilmiş oldu.
Bu projeyi düşünen ve uygulayan kişi ise Stefano Boeri kendisi İtayan asıllı bir mimar. Bu proje özellikle dünya genelinde havası en kirli şehir seçilen Şangay için bulunmaz Hint kumaşı değerinde. Şangay şehrinde daima hiç gitmeyen bir sis bulutu etkin durumda. Hatta bazı uzmanlar şehrin kısmi bölgelerinde filtreli maske takılması gerektiğini söylüyorlar.
Liuxhou Orman Şehri
Çin’de yapılacak olan bu projenin adı ise Liuxhou Orman Şehri olarak karar verilmiş. Yapılan bu şehir 30.000 insan ikamet sağlayabileceği gibi 40.000’de ağaca ev sahipliği yapacak. Bu orman şehri ise yılda yaklaşık olarak 900 ton büyüklüğünde bir oksijen üretecek. Bu miktar epey iyi bir değer diyebilirim.
Boeri, ilk orman şehri inşaatına başladı, bu inşaat ise tahminen 2020 yılında bitecek ve Guangxi eyaletinde bulunan Liuzhou kentinde ikamet için hazır hale gelecek. Yapılacak orman şehrinde sadece ağaçlardan bahsedersek haksızlık etmiş oluruz. Yapılan planlara göre şehirlerde 100 farklı bitki türü olacak ve özel bir ekosistem yaratacak.
Yazımın başında belirttiğim gibi bu tarz şeylere Çin’in çok fazla ihtiyacı var ve 2018 yılının başlarında Nanging şehrinde orman kuleleri inşa edilmeye başlandı. Bu inşaatların ise 2018 yılı içerisinde bitirilip ikamete açılacak gibi duruyor.
Bu kadar fazla Çin’den bahsetmişken kafamızı ileriye çevirip bakmışken birde kafamızı etrafımızı incelemek için çevirelim. Hepimizin bildiği üzere ne yazık ki Türkiye’de böyle şeyler göremiyoruz. Bunun yerine insanların tüketmesi için yapılan büyük alışveriş merkezleri için ormanlar kesiliyor, yakılıyor ve biçiliyor. Resimlerden de gördüğünüz gibi yapılan yaşam alanı gayet hoş ve estetik duruyor. Bizim ülkemizdeki İnşaat sektörünün dev isimleri veya şirketleri neden bu tarz şeyleri görmezden gelirler acaba. Neden ilerisi düşünülmez acaba, bence bu ikisi içinde kısa bir cevap verebilirim. “PARA”
Bu tarz bir proje normal inşaat sektörüne göre kat ve kat daha çok masraf yapacak. Türkiye’de inşaat sektörü en az parayla en çok gelir elde etmek üzerine kurulduğu için ve misyonu Çevreyi Korumak yönünde olan bir inşaat şirketi çıkmadığı sürece unutalım bir süre….
Ormanımız çok olarak düşünsem de geçmiş ve şimdiki hali diye resimler görüyorum. Ciddi anlamda kıyı şehirler olmasa ormansız sayılırız.
Keşke bizim ülkemizde de böyle faaliyetlere yer verilse 🙂