Algoritma Nedir?

Algoritma Nedir

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere algoritma nedir bunu açıklamaya çalışacağım ve bunun yanında ufak basit bir iki örnek vereceğim. Her yazımda belirttiğim gibi sormaktan çekinmeyin merak ettiğiniz veya anlamadığınız bir kısım olursa yorum yaparak bizlere ulaşabilirsiniz. Seve seve yardımcı oluruz.

Algoritma Nedir – Algoritma Ne İşe Yarar

Öncelikle ilk adım olarak Algoritma Nedir ile başlayalım. Algoritma’ yı anlamak programlamaya giriş için çok önemlidir. Bu yüzden bu kısıma dikkat ederek Algoritma’ nın mantığını anlamamız gerekmektedir. Algoritma basitçe söyleyecek olursa bir problemin-sorunun çözümünde izlenecek yollar anlamına gelmektedir. Hangi programlama dili olursa olsun temelinde algoritma bulunmaktadır. Yapacağınız işi yapmaya başlamadan önce düşünüp adım adım gerçekleştirmektir.

Örnek: Gündelik hayattan örnek verecek olursam, makarna yapmak için bir algoritma hazırlayalım. Makarna nasıl yapılır adım adım yazalım.

1-Tencereye su doldurulur.
2-Su doldurulan tencere ocağa konur ve altı yakılır.
3-Su kaynayasıya kadar beklenir.
4-Su kaynamaya başlayınca makarna içine dökülür.
5-Daha sonra tuz ve biraz sıvı yağ katılır.
6-20 dakika pişirilir.
7-Pişen makarna süzgeç ile süzülür.
8-Tencereye tereyağ konulup eritilir.
9-Eriyen tereyap üzerine makarna boşaltılıp karıştırılır.
10-Makarna hazır.

Uzun uzun, uzata uzata makarna nasıl yapılır adım adım yazdım. Algoritma işte budur diyebiliriz. Yapılacak işin planlanıp yazılmasıdır. Makarna nasıl yapılır örneğini istersek 10 adım değilde 6-7 adım ile bile yapabiliriz bu tamamen bize kalmış birşeydir.

Programlama dili ile örnek verecek olursak.
Örnek: İki sayısı toplayıp 2 ye bölen ve sonucu ekrana yazdıran programın algoritmasını yazın.

1-Başla
2-a=0; b=0; toplam=0; sonuc=0;
3-a ve b sayıları gir.
4-toplam=a+b;
5-sonuc=toplam/2;
6-yazdır sonuc;
7-Bitir.

Algoritmamızı başla ile başlayıp bitir ile bitirdik. Lise zamanımda yapamadığım bir algoritma olsa bile sınavlarda, başla ve bitir adımlarını mutlaka yazarak not kapmaya bakardım. Aklınızda olsun derim. 🙂

Anlamadığınız veya takıldığınız bir kısım olursa sormaktan çekinmeyin. Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın