Absürt Programlama Teknikleri

Sanırım Programlama kategorisindeki  ilk yazım olacak ve ilk yazımı da böyle tuhaf bir konu ile yapmak istiyorum. Kategoride yazı yazmamam kodlama bilmiyorum algısını yaratmasın sakın. Kodlama biliyorum tabii ki de hatta sadece ben biliyorum ben. Evet kendim hakkında sizi bilgi verdiğime göre yazının derinliklerine doğru ilerleyelim.

Bir çoğumuz kodlama yaparken karşımıza çıkan garip şeyleri ve talihsiz olayları kendine, “Ulen sadece ben mi karşılaşıyorum bununla?” gibi sorular yöneltiyor olabilir. Bunu bazen bende yapıyorum ama bunlar o kadar çok kişinin başına gelmiş ki , artık bu olayları isimlendirmişler.

Hadi gelin sizlerle bu başlıkları inceleyelim..
Eagleson Yasası

Yazdığınız bir projeye uzun süredir bakmıyor olabilirsiniz. Yasaya göre 6 aydan uzun süre bakmadığınız bir kod öbeği sanki bu kodu siz yazmamış gibi size yabancı gelir. Bu yasa biraz duygularımızı ve isteklerimizi kırsa da 6 ay içerisindeki ilerlememize dikkat çekiyor. Şöyle bir savunmada bulunabiliriz ki ;

“Her kod daha iyi yazılabilir.” Ve “Her zaman daha iyi bir geliştirici olabilirsiniz.”

Yasaya göre geçmiş kodlarınıza bakıp yabancılık çekmiyor iseniz, geçen süre boyunca  kendinizi pek de iyi geliştirememişsiniz.

Sibernetik Böcek Bilimi Yasası(Law of Cybernetic Entomology)

Bu yasaya sizin projenizde yada kod öbeğinizde her zaman bir bug olduğunu vurguluyor. Her ne kadar uğraşırsanız uğraşın yada bir bugu düzeltirseniz düzeltin her zaman başka bir bug daha olacak. Her ne kadar kişi üzerinde olumsuz bir etki bıraksa da mükemmeliyetçi zihniyeti bir kenara atarak sistemdeki bugların ortaya çıktıkça yok etmeye yönlendirerek sitemin kullanışlı hale getirilmesinde rol oynuyor.

Kerninghan Yasası

Kerninghan Yasasına göre yazdığımız sistemdeki bugları temizlemek ortaya çıkarılan sistemin yapmaktan iki kat daha zor olduğudur. Bu yasaya göre hareket edecek olur isek yazacağımız en iyi kodun buglarından kurtarmamız mümkün olmayacaktır. Bu yasaya uymak istiyorsak yapabileceğimiz tek şey kodlarımızı sade ve anlaşılabilir şekilde yazmak olacaktır.

Brook Yasası

Brook Yasasına göre bir kod öbeği ile ilgilenen kişi sayısı arttıkça, kodu yazma süresi de uzayacaktır. Çünkü herkesin farklı şekilde düşünmesi grup içerisindeki iletişimi sağlamak derken bu süre uzayıp gidecektir. Bu yasaya göre hareket edecek olur isek yetiştiremediğiniz kodlar için başlarından yardım almayı ikinci bir kez düşünmeniz gerekiyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın